Bir Yumurta Nasıl Olur?
Bildiğimiz
bir yumurta sizlere belki basit bir şeymiş gibi görünebilir ama bu
yumurtanın oluşumu gerçekten karmaşık bir işlemdir.
Bir kuşun
yumurtasında oluşan ilk kısım yumurtanın sarısıdır. Bu kısım,kuşun
üretim (üreme) organında veya yumurtalıkta şekillenir.
Sarı
madde yumurtalıktan çıkar ve üreme organının üst kesimine gelir. Burada
"beyaz" madde sarıya eklenir. Böylece iç yapısı bir bakıma bütünlenen
yumurta,borunun alt kesimine doğru yoluna devam eder. Orada, sarı ve
beyaz maddeler "membran",yani kabukla çevrelenecektir.Bu işlemde
tamamlandıktan sonra,yumurta "yumurtlanmak" için hazır duruma
gelmiştir.Yumurtanın kabuğu sert fakat gözeneklidir. Yumurtanın sıvı
içeriği kabuğun gözeneklerinden buharlaşırken, büyüyen, gelişen tohum
için aynı gözeneklerden oksijen alınır.
"Tohum /hücre", gelişip
büyüyecek yavrunun çekirdek parçası sayılabilir. Kabuğun içinde,
yumurtanın geniş,büyük bölümünün bir hava hücresi formunda gelişmesi
için ayrıca iç kabuk vardır.
Yumurtanın beyazı veya albümin,
tatsız,kokusuz,çoğunluğu su olan, yapışkan ve peltemsi görünümde bir
maddedir. Beyazlığın içinde kalın ipçikler belirir. Bu ipliğimsi
gergilerin görevi, sarı maddeyi yumurtanın merkez kısmında
sarsılmaksızın tutacak bir hamak, bir yatak meydana getirmektir. Hemen
hemen yuvarlak bir şekil alan sarı madde, yüzeyde çok küçük bir oyukta
yatan tohum/hücre için besin niteliği taşır. Taze bir tavuk
yumurtasının sarısına yakından ve dikkatle baktığınız zaman, tohum
/hücreyi görebilirsiniz.
Bazı kuşların yumurtalarındaki
tohum/hücre öylesine küçüktür ki, ancak bir mikroskop altında
seçilebilir. Bir kuşun yumurtası,her zaman için kuşun büyüklüğüne bağlı
değildir. Yumurtanın boyutu, tohum /hücreyi kuluçkadan çıkma noktasına
kadar ulaştıracak,bunun için gerekli beslenme ( besleyici) miktarına
bağlıdır.